dimarts, 26 de juny del 2018



LA SITUACIÓ DELS GATS A LES NOSTRES CIUTATS


Ningú pot negar que els gats formen part de la fauna urbana i rural, essent un bon nombre d’ells els que viuen en les nostres llars com uns membres més de la família. Poc a poc s’ha anat modificant la seva funció tradicional de controlador biològic per la d’animal de companyia, guanyant adeptes i aconseguint fer-se un lloc a les nostres llars per la seva forma de ser. Aquest petits felins s’adapten fàcilment a espais no massa espaiosos com ara és un pis , i no requereixen d’excessives atencions per al seu benestar sense exigir un temps addicional d’esbarjo per satisfer les seves necessitats.

Malgrat tot la situació no és ni de bon tros tan idíl·lica com sembla. La manca d’escrúpols i d’educació d’algunes persones, juntament amb les característiques pròpies del seu caràcter independent, fa que el creixement del nombre de gats rodamóns sigui una realitat en les nostres ciutats. Colonitzen espais urbans on troben aliments i aixopluc. 


Des d'ADIPAC fa temps que hem optat per aquelles solucions que s’han mostrat més eficaces al llarg del temps i que passen per respectar els col·lectius de gats, orientant-les cap a la proposta de formar colònies, sempre que l’espai que ocupin ho permeti.
Les colònies controlades de gats a les zones urbanes s’han consolidat com l’opció per aconseguir una situació d’equilibri entre els gats, les persones i altres elements de la quotidianitat urbana, de cara a la millora de les condicions sanitàries dels gats i a la salubritat de l’entorn que habiten i comparteixen amb nosaltres.

AVANTATGES QUE GENERA UNA COLÒNIA CONTROLADA DE GATS

  1. Millora de les condicions de salubritat de l’entorn de la colònia: derivades de les actuacions sobre el medi - sorrals, menjadores, abeuradors, tractaments medi ambientals i les realitzades sobre els individus.
  2. En ser els gats objecte d’un seguit de mesures per a optimitzar les seves condicions sanitàries "tractaments anti-parasitaris, eliminació d’animals amb malalties infectocontagioses greus, vigilància de la presència d’animals malalts, tractament de patologies" s’obté una millora de l’estat sanitari dels individus. Aquestes mesures repercuteixen en la millora de les condicions de salubritat de l’entorn i la percepció que es te dels gats.
  3. Mantenir un cens estable de la colònia mitjançant l’esterilització dels gats, fet que permet evitar la superpoblació i el deteriorament de les condicions de salubritat. L’esterilització, a més, evita les baralles derivades del zel i el deteriorament prematur de la condició física de les femelles per les múltiples gestacions.
  4. Millora de la condició física per a una adequada nutrició, a més el fet d’emprar aliment sec evita en gran mesura la descomposició dels menjar i la presència de plagues.
  5. Afavorir la comprensió ciutadana en mantenir colònies controlades, disminuint d’aquesta manera les queixes per molèsties, ja que els gats es mostren menys conflictius
  6. Col·laborar amb voluntaris i societats protectores, els quals veuen complida la seva demanda de protecció i respecte als animals. A més, s’afegeix el benefici que per algunes persones suposa el tenir cura d’aquests gats.



ACTUACIONS NECESSÀRIES EN L'ENTORN

Les actuacions han d'estan orientades a assegurar les condicions de salubritat de la zona. D’una banda, cal fer un seguit d’accions adreçades al sanejament de l’entorn, neteja de l’espai i tractament, ambiental, si escau, per tal d’assolir uns nivells adients de salubritat. D’altra banda, es requereix la instal·lació d’un mobiliari específic (abeuradors, menjadores, sorral, zona d’aixopluc, i fins i tot gratadors) que afavoreixin les tasques de manteniment i aportin confort als animals.


Per tal de recolzar totes aquestes actuacions i amb l’objectiu de conscienciar els ciutadans dels beneficis que comporten les actuacions que s’han de dur a terme, es recomana per part de l'Ajuntament de Calafell una campanya d’informació veïnal, així com realitzar la important tasca de reconduir les conductes d’aquells ciutadans que alimenten amb les millors de les intencions, pero de forma compulsiva i erronea els gats.

La tasca de control i seguiment de la colònia de gats comporta una vessant de coordinació del personal del ajuntament i dels voluntaris que la gestionen, tots ells han de procurar el manteniment dels gats i de les condicions de salubritat de l'entorn. Una altra vessant inclou el control del cens de la colònia, del seu estat  i de les actuacions que es realitzen sobre els gats. 

Es un gran projecte i molt complex, de la seva coordinació i bona aplicació depen l'èxit del projecte. Pel be dels gats, veíns i administració cal esmerar-se al màxim i aconseguir l'èxit. No es un projecte a un any vista, però sinó es posa un pressupost adient, no serveix absolutament de res. Dit d'altre manera, si s'esterilitzen 40 gats al any i en neixen 200, el projecte es abocat al fracàs mes absolut. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Animalisme i Feminisme: la lluita contra l’esclavatge El 8 de Març és el Dia Internacional de la Dona. Històricament, la dona ha man...