dissabte, 23 de juny del 2018


Beneficis de l'esterilització en la salut dels animals
La majoria de les persones que fan criar els seus animals tenen bones intencions i  expectatives favorables per a tots els seus cadells. Però, malauradament, en l’actualitat és molt difícil aconseguir adoptants per a totes les cries, especialment quan són camades nombroses i, en el millor dels casos, una camada inesperada acaba generant preocupació al propietari si no aconsegueix col·locar els cadells a les mans adequades. En el pitjor dels escenaris els petits acaben abandonats o morts.
                                                                        
La decisió d’esterilitzar el nostre animal és un acte de responsabilitat, bàsicament per prevenir i evitar problemes de salut i de benestar general (emocional, física i hormonal). És la millor opció per a garantir el control de la natalitat de gossos, gats i fures, per a evitar naixements no desitjats i cries sense control.

Moltes vegades ens pregunten perquè quan l’associació lliura un animal en adopció recalca que una de les obligacions que s’inclou en el contracte és l’esterilització de l’animal en el moment idoni, és a dir, quan sigui adult.

La resposta és senzilla: perquè té molts més BENEFICIS que no pas inconvenients, els resultats de l’esterilització són molt beneficiosos.

Beneficis en les femelles:
1-      Evita infeccions de l’úter i càncer de mama (quists i tumors ovàrics/mamaris),    són malaties mortals per a un 50% de gosses i un 90% de felins.
2-      Evita que les gates tinguin zels continuadament (autoinduïts).
3-      Evita la transmissió de la leucèmia i la immunodeficiència felines.
4-      Evita fugides i embarassos no dessitjats.
5-      Evita males olors i secreció sanguinolenta durant el zel.

Beneficis en els mascles:
1-    Reduiex el risc de prostatitis, càncer testicular, prostàtic i anal.
2-    Evita la transmissió de la leucèmia i immunodeficiència en gats.
3-  Evita i prevé comportaments no dessitjats i perillosos com problemes         d’agressivitat i defensa del territori i també problemes de marcatge.
4-   Evita fugides i baralles.

Falsos mites i llegendes en relació a l’esterilització
-          Els animals esterilitzats s’engreixen: L’esterilització no predisposa a l’obesitat si l’animal continua amb el mateix estil de vida, si fa suficient activitat física no té perquè guanyar pes; si fos així,  hi ha pinsos al mercat específics per animals esterilitzats.

-          Els canvia el caràcter: L’esterilització no afecta el caràcter, en tot cas pot modificar algunes conductes negatives, com és el cas dels mascles agressius (està documentat que l’agressivitat pot estar relacionada amb nivells alts de testosterona). Pel què fa les femelles deixen de presentar comportaments associats al zel com la irritabilitat, l’agressió o la fuga.
-           
-          És bo que criï un cop: És fals, no hi ha una relació conscient amb la reproducció com a part necessària del seu benestar emocional. La seva sexualitat és diferent a la de l’èsser humà i està totalment dictada per les hormones. Si la cirurgia es realitza abans del primer zel les possibilitats de tenir càncer de mama són gairebé zero. En canvi si es realitza després del primer zel les possibilitats s’incrementen del 7% i fins el 25% si es fa després del segon zel.

Esterilitzar el teu animal es beneficiós:
-        Per tu: perquè t’estalviaràs molèsties i diners en el futur.
-        Pel teu animal: perquè gaudirà d’una millor salut física i psicològica.
-       Per a l’espècie canina i felina: perquè ajudaràs a mantenir el control de la      població i a disminuir els abandonaments.
-       Per a les entitats protectores: perquè ajudaràs a minvar l’entrada d’animals   als refugis i centres d’acollida.
-       Per la societat: perquè els animals abandonats poden representar un perill       per a ells mateixos i per a les persones.
-       Per al teu municipi: Perquè la gestió dels abandonaments genera despesa       pública.
-   PERQUÈ FOMENTAR EL RESPECTE ENVERS ELS ÉSSERS VIUS ENS     DIGNIFICA COM A PERSONES.
     Recorda, els animals són éssers vius que senten i pateixen.
     Sigues RESPONSABLE, FES-HO PER ELLS, FES-HO PER UN MON MILLOR.
            
      @adipaccalafell 
adipaccalafell@gmail.com


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Animalisme i Feminisme: la lluita contra l’esclavatge El 8 de Març és el Dia Internacional de la Dona. Històricament, la dona ha man...